פריצת דיסק

פריצת דיסק היא פציעה שאנחנו שומעים עליה המון. אתם בטוח מכירים מישהו שסבל מפריצת דיסק והדבר הזה נשמע פעמים רבות מפחיד מאוד. אז בואו ננסה לעשות סדר ולהסביר מהי פריצת דיסק וכיצד אנחנו מטפלים במצב הזה. 

מהם בעצם הדיסקים שבעמוד השדרה?

עמוד השדרה שלנו בנוי מחוליות, אשר בין 2 חוליות מצוי הדיסק. הדיסק הוא כמו כרית קטנה המורכבת משני חלקים עיקריים: מרכז הדיסק המאופיין בנוזל ג'לטיני צמיגי, וחלקו החיצוני המורכב מסיבים קשיחים שיוצרים מעטפת לנוזל שבמרכז. בכל תנועה שאנחנו עושים עם הגב בין אם זה כיפוף לפנים, כיפוף הצידה או לאחור, סיבוב וכו' אנחנו בעצם יוצרים לחץ על הדיסק. הלחץ הזה מועצם אם אנחנו מרימים משקלים, נושאים משאות כבדים עלינו, קופצים וכו'. עם הזמן (והעומס) הדיסקים שלנו באופן טבעי מעט נשחקים ולעיתים עלולה להיווצר פציעה. נהוג לחלק את דרגות הפגיעה של הדיסקים לשלוש רמות: 

  • הרמה הקלה ביותר היא בקע דיסק, מצב בו הסיבים החיצוניים של הדיסק נחלשו והחומר הג'לטיני שנמצא בתוך הדיסק חודר אל תוך הסיבים החיצוניים.
  • הרמה הבינונית נקראת בלט דיסק והוא מתרחש כאשר נגרם נזק רב יותר למעטפת החיצונית שנחלשה בצורה משמעותית אז יכולה להיווצר מעין בליטה החוצה.  
  • המצב שמוגדר חמור יותר נקרא פריצת דיסק אז הסיבים שמרכיבים את המעטפת החיצונית של הדיסק נחלשים עד כדי כך שעלולים להיקרע לגמרי. החומר ג'לטיני הרך שבמרכז הדיסק נשפך החוצה ועלול ליצור תגובה דלקתית ולחץ על חוט השדרה והעצבים.

אז פריצת דיסק היא מצב מסוכן?

חשוב מאוד להגיד: פריצת דיסק לא בהכרח כואבת. זה אולי נשמע מנוגד לכל מה ששמעתם אבל זה ממש כך. אנחנו רואים פעמים רבות מאוד שנזקים לדיסקים מתרחשים באופן טבעי במסגרת שינויים ניווניים שהגוף שלנו עובר (בדיוק כמו קמטים בפנים ושיער שמלבין). החלוקה לבקע דיסק, בלט דיסק ופריצת דיסק היא חלוקה על פי רמת הנזק לדיסק אולם רמת הנזק אינה נמצאת ביחס ישר לעוצמת הכאב או המגבלה של המטופל! יכולים להיות מצבים של בלט דיסק מכאיב מאוד ומצבים של פריצות דיסק שאינן כואבות כלל. המחקרים העדכניים ביותר בתחום מצאו שאצל 65% מהאוכלוסיה קיימת איזושהי פציעה של הדיסק (בקע, בלט או פריצת דיסק), והם כלל אינם מודעים לקיומה כלומר לא חווים כאב או שום מגבלה אחרת. פעמים רבות פתולוגיות של הדיסקים יתגלו במקרה לגמרי עקב ביצוע בדיקת הדמיה בגלל בעיה אחרת. 

איפה יכולה להתרחש פציעה של הדיסק?

פציעות הדיסק השונות יכולות להופיע בכל מקום בעמוד השדרה. במצב של פריצת דיסק שנמצא באזור הצוואר עלולה (שוב ממש לא בהכרח) לגרום לתסמינים כמו כאב, הגבלה בתנועת הצוואר, תחושה של צוואר תפוס ובמידה וקיים לחץ על עצבים גם כאב שמקרין לאורך היד, נימולים או הרדמויות של אצבעות בכף היד, חולשה משמעותית של היד ואף כאב שמקרין לאזור השכמה והחזה.  

משום שאזור עמוד השדרה המותני (הגב התחתון) הוא האזור בעמוד השדרה שנושא את העומס הרב ביותר, מרבית פריצות הדיסק מתרחשות שם. במקרה של פריצת דיסק בעמוד השדרה המותני המטופל עלול לחוות כאבי גב, כאבים באזור הישבן, קושי להתכופף או לשנות תנוחה ובמקרים של לחץ עצבי, כאב שמקרין לאורך הרגל עד לכף הרגל, נימולים והירדמות של כף הרגל ובמקרים קשים, חולשה משמעותית של כף הרגל ואף קושי בשליטה על סוגרים.

כיצד מאבחנים פריצת דיסק?

אבחון פריצת דיסק ייעשה ע"י תשאול המטופל לגבי אורח חייו היומיומי בעבודה ובבית, היסטוריה רפואית וכמובן בדיקות שונות כמו בדיקת טווחי תנועה, כוח שרירים, תחושה רפלקסים ועוד. כמובן שאבחנה חד משמעית תינתן לאחר ביצוע בדיקת הדמיה כגון MRI אולם לרוב ניתן לאבחן בבדיקה בקליניקה ללא הדמיה. 

כיצד פיזיותרפיה יכולה לסייע במצב של פריצת דיסק?

קודם כל חשוב להגיד לגבי כל סוג טיפול שהוא. אנחנו לא מרפאים כלום. הגוף שלכם הוא שעושה את תהליך הריפוי ואנחנו רוצים לסייע לו להשיג זאת. במקרים של פריצות דיסק חשוב לשמר את התנועה ככל שניתן. מנוחה מוחלטת היא כמעט אף פעם לא הפתרון!

הטיפול בפריצת דיסק מתחלק לטיפול שמרני וטיפול ניתוחי. הטיפול השמרני בשלב האקוטי ובעיצומו של הכאב, יתמקד בעיקר בהפחתת כאב, מתיחות עדינות ותנועתיות של מערכת העצבים. התקף של פריצת דיסק יכול להימשך בין מספר שעות עד מספר שבועות והדבר משתנה בין אנשים. לאחר שהכאב מעט יורד ניתן להתחיל לחזק שרירים, לשפר תנועתיות, מתיחות, עיסוי מקומי, חימום/קירור, דיקור ועוד. 

באילו מצבים צריך לפנות לבדיקת רופא?

ישנם מצבים בהם יש צורך לגשת באופן מיידי לבדיקת רופא משום שמדובר בסימפטומים המעידים על לחץ משמעותי על העצב (ועצבים לא ממש אוהבים שלוחצים עליהם).

המצבים הללו הם:

  • הפרעות משמעותיות בתחושה: מצבים בהם הידיים (במצבים של פריצות דיסק צוואריות) או הרגליים (בפריצות דיסק בעמוד השדרה המותני) נרדמות לחלוטין (ממש לרמה של חוסר תחושה).  
  • התפתחות של חולשה משמעותית: בפריצות דיסק צוואריות, החלשות משמעותית של שרירי היד (יכול להופיע באזור הזרוע, האמה או כף היד). בפריצות דיסק מותניות מצבים של ירידה משמעותית בכוח של שרירי הרגליים (ברמה של קושי ללכת על קצות האצבעות או על העקבים).
  • בפריצות דיסק צוואריות – ירידה משמעותית בשווי משקל עם סכנה לנפילות, ראייה כפולה, תחושת נימול באזור הפנים והלשון, סחרחורות, קושי בדיבור או בבליעה. חשוב לציין שאלו מצבים נדירים יחסית.
  • בפריצות דיסק מותניות – אובדן או שינוי תחושות ברגליים, בישבן, בירכיים הפנימיות, בגב כף הרגל שהולך ומחמיר. קושי בשליטה על סוגרים (בריחה של שתן ו/או צואה, ירידה בתחושה סביב אזור הרקטום ואברי המין. גם מצבים אלו הינם נדירים אולם דורשים פנייה דחופה לבדיקה אצל אורתופד או למיון.  

*במידה ואתם חווים חלק מהסימפטומים שצויינו כאן יש לגשת באופן מיידי לבדיקה אצל אורתופד ואם אין אפשרות, להגיע למיון. אלה מצבים שדורשים התערבות לצורך שחרור הלחץ מהעצב על מנת למנוע נזק עתידי. 

מתי צריך להתחיל לחשוב על ניתוח?

רק במקרים בהם הטיפול השמרני לא צלח כלל או שמה התסמינים מחריפים, ייתכן ותוצע האופציה הניתוחית. חשוב לציין שלפריצת דיסק זמן החלמה שונה מאדם אדם בהתאם לסוג וחומרת הפריצה ולבחירת סוג הטיפול. במידה שאינכם סובלים מסימפטומים שצויינו לעיל כחמורים ודורשים התערבות מיידית, אין כל סיבה לפנות לטיפול ניתוחי לפני שבוצע ניסיון לטיפול שמרני! מחקרים עדכניים מראים שהשיפור אצל מטופלים שעברו ניתוח ומטופלים שעברו טיפול שמרני, זהים בטווח הארוך. 

חשוב להדגיש שכאב אינו מהווה אינדיקציה לניתוח אלא אם הוא נמשך זמן רב, מתגבר בעוצמתו ובמצבים בהם טיפול שמרני לא השיג תוצאות מספקות. 

גם במידה והחלטתם לגשת לניתוח, פיזיותרפיה לאחר הניתוח חשובה ביותר על מנת לשקם את כוח השרירים, גמישות הגב ושחזור מלא של כל טווחי התנועה. 

האם יש דרך למנוע פריצות דיסק עתידיות?

הגוף שלנו עובר שינויים ניווניים שקורים באופן טבעי עם הגיל. על מנת לצמצם את הסיכוי שפציעת דיסק תהיה כואבת ומכאיבה, צריך לשמור על שרירי גב וליבה חזקים, גמישות טובה של אזור הגב, האגן והירכיים. חשוב להתאים בצורה טובה את סביבת העבודה שלכם (מקום בו אתם מבלים זמן רב במשך היום) מבחינת גובה הכיסא, מיקום הרהיטים, הקפדה על הפסקות פעילות אחת לכ 45 דק' והקפדה על הרמה נכונה של משאות במידה וזו דרישה במקום עבודתכם. 

דברו איתנו!

אז במידה ואתם סובלים מפריצת דיסק, קודם כל חשוב לא להילחץ, לנסות להישאר בתנועה וכמובן שאנחנו הכתובת! המכשור והידע של המטפלים והמטפלות שלנו הם כל מה שאתם צריכים בשביל לחזור לתפקוד מלא ללא כאב. מוזמנים ליצור איתנו קשר לשיחת ייעוץ (ללא עלות) וקביעת טיפול כדי לפתור אתכם מהכאב הטורדני. 

*הכותבת היא פיזיותרפיסטית ומאמנת כושר ב Physyoutlv קליניקה לטיפולי פיזיותרפיה ואימונים אישיים.

עוד חומר קריאה

מאמרים נוספים

פציעות נפוצות – כאבי צוואר

כאבי צוואר הם תלונה שכיחה ביותר אצלנו בקליניקה. אז איך מטפלים בכאבי צוואר? מהם הגורמים להופעת כאבים באזור הצוואר וכיצד ניתן להימנע מכך? אתם בטח

פציעות נפוצות – נקע קרסול

כנראה שאין ספורטאי שלא מכיר את הפציעה הזו. ולא רק ספורטאים, במהלך טיול בטבע או הליכה סתמית ברחוב, צעד אחד לא במקום, סיבוב של הקרסול

בריחת שתן במאמץ

דליפת שתן (המינוח המקצועי הוא דליפת שתן בלתי רצונית) היא בעיה נפוצה ולעתים קרובות מביכה. החומרה נעה בין דליפת שתן מדי פעם כשאת (לרוב מדובר

אנחנו כאן בשביל לעזור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם