פציעות נפוצות – שין ספלינטס (Shin splints)

כאבים באזור השוק שמופיעים לאחר עומס משמעותי (ריצה, הליכה למרחקים ארוכים וכו') מקבלים באופן אוטומטי את האבחנה של שברי מאמץ. אולם קיימת אבחנה נוספת אפשרית שנקראת שין ספלינטס.  אז מהם אותם ספלינטס, כיצד ניתן לאבחן אותם ומהו הטיפול המומלץ?

אז מזה בעצם שין ספלינטס?

שין ספלינטס היא פציעה הידועה גם בשמה העדכני medial tibial stress syndrome. פציעה זו מתבטאת בכאב המופיע לאורך הגבול האחורי-פנימי ב2/3 התחתונים של עצם השוק (Tibia) ונגרם כתוצאה מעומס יתר. בניגוד לפציעות טראומטיות בהן יש חבלה לאחד מאיברי הגוף, פציעת שין ספלינטס היא פציעה המתרחשת כתוצאה מ "overuse" כלומר עומס משמעותי על שרירי השוק שמתחברים לעצם השוק וכתוצאה מכיווץ חוזר ומתמיד בעצימות גבוהה גורמים לתגובה דלקתית תת עורית של מעטפת העצם.

מדובר באחת הפציעות הנפוצות בקרב אתלטים וחובבנים, רצים וקופצים ובקרב חיילים.

מה עלולים להיות הגורמים לפציעה?

הפציעה קשורה לעומס שאינו מבוקר מספיק בתוכנית אימונים או בפעילות יומיומית עם עלייה באורך, אינטנסיביות, או תדירות האימון או הפעילות. גם שינוי הנעלה/משטח ריצה יכול להוות גורם תורם לפציעה זו.

כיצד מאבחנים שין ספלינטס?

ניתן לאבחן בצורה מהימנה ע"י לקיחת היסטוריה קלינית וביצוע בדיקה פיזיקלית. התלונה הנפוצה תהיה כאב מפושט עמום ב2/3 הפנימיים תחתונים של עצם השוק בעקבות פעילות עם אימפקט (ריצה, קפיצות וכו'). בהתחלה הכאב יוחמר בתחילת הפעילות ובהדרגה ירד במהלך האימון ועלול לחזור שוב בסופו. בשלב מתקדם יותר של הפציעה הכאב יופיע בפעילות בעצימות נמוכה יותר ואף עלול להופיע במנוחה.

מה אנחנו בעצם בודקים?

בבדיקה הפיזיקלית נבצע הערכה של 2 הרגליים- האם קיימת קשת שטוחה/גבוהה, הבדל באורך הרגליים או דפורמציות אחרות.  נצפה למצוא במישוש כאב בשטח של לפחות 5 ס"מ ומעלה באזור ה2/3 התחתונים פנימיים-אחוריים של עצם השוק. אזור זה עלול להיות "מחוספס" ותתכן בצקת תת עורית באזור המצביעה על דלקת של הפריאוסט (רקמת חיבור העוטפת את העצם). לרוב ההיסטוריה בשילוב הבדיקה הפיזיקלית תספיק בכדי להגיע לאבחון נכון. ניתן לאבחן shin splints   גם בהדמיה ע"י ביצוע מיפוי עצמות או MRI.

אבחנה מבדלת (אבחנות נוספות אפשריות): שבר מאמץ, תסמונת המדור הכרונית המקושרת לפעילות, מחלת כלי דם פריפרית.

מה יקרה אם לא נטפל בזמן?

במידה ופציעה זו אינה תטופל כראוי והעמוסים הגבוהים ימשכו, זמן ההחלמה יתארך ואף במצב מתקדם עלול להופיע שבר מאמץ באזור.

מה אנחנו עושים על מנת לטפל בשין ספלינטס?

  1. "מנוחה יחסית" מפעילות עם אימפקט, אפשר להחליף את הפעילויות המכאיבות בכאלה עם נשיאת משקל מופחתת כגון שחייה, אופניים ואליפטיקל אשר יכולים להוות חלופה טובה לפעילות אירובית עד לחזרה הדרגתית לפעילות עם אימפקט בהתאם לחומרת הסימפטומים.
  2. בשלב האקוטי – שימוש בקרח ותרופות אנטי-דלקתיות.
  3. התאמת הנעלה מתאימה ומדרסים במידת הצורך.
  4. טיפול פיזיותרפי הכולל טיפול מנואלי, US, דיקור, תרגילי חיזוק ומתיחות ותוכנית מותאמת לחזרה הדרגתית לפעילות.

משך ההחלמה הצפוי עד לחזרה לספורט עשוי לנוע בין שלושה שבועות ועד לארבעה חודשים כתלות בחומרת הפציעה.

דברו איתנו!

אז במידה ואתם סוחבים כאב באזור השוק, לא מצליחים להיפטר ממנו ולא מצליחים לחזור ולבצע את הפעילות שאתם אוהבים, אנחנו הכתובת! המכשור והידע של המטפלים והמטפלות שלנו הם כל מה שאתם צריכים בשביל לשוב ולצעוד/לרוץ/לקפוץ ללא כאב. מוזמנים ליצור איתנו קשר לשיחת ייעוץ (ללא עלות) וקביעת טיפול כדי לפתור אתכם מהכאב הטורדני. 

 

**הכותבת היא פיזיותרפיסטית ומאמנת כושר ב Physyoutlv קליניקה לטיפולי פיזיותרפיה ואימונים אישיים.

עוד חומר קריאה

מאמרים נוספים

פציעות נפוצות – כאבי צוואר

כאבי צוואר הם תלונה שכיחה ביותר אצלנו בקליניקה. אז איך מטפלים בכאבי צוואר? מהם הגורמים להופעת כאבים באזור הצוואר וכיצד ניתן להימנע מכך? אתם בטח

פציעות נפוצות – נקע קרסול

כנראה שאין ספורטאי שלא מכיר את הפציעה הזו. ולא רק ספורטאים, במהלך טיול בטבע או הליכה סתמית ברחוב, צעד אחד לא במקום, סיבוב של הקרסול

בריחת שתן במאמץ

דליפת שתן (המינוח המקצועי הוא דליפת שתן בלתי רצונית) היא בעיה נפוצה ולעתים קרובות מביכה. החומרה נעה בין דליפת שתן מדי פעם כשאת (לרוב מדובר

אנחנו כאן בשביל לעזור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם