פציעות נפוצות – קרע מניסקוס בברך

בטח שמעתם המון על קרע של המניסקוס בברך. אז מהם בעצם המניסקוסים? מדוע הם נקרעים ומהן ההשלכות על הברכיים שלכם/ן?

כאבי ברכיים הם דבר שכיח מאוד אצל מרבית מהאוכלוסיה והם נגרמים משלל סיבות. מבנים שונים בברך יכולים להינזק ולהכאיב כגון העצמות (עצם הירך, עצם השוק, השוקית והפיקה), השרירים סביב הברך ורקמות רכות אחרות כגון רצועות, גידים מיניסקוסים וסחוסי הברך.

פציעות ברך נפוצות  

נהוג לסווג את הגורמים לכאבי הברכיים ל 2 סוגים:

  1. כאבים הנובעים כתוצאה ממה שמכונה שימוש יתר (Overuse), כלומר מצבים בהם לא הייתה חבלה ישירה לברך אלא כאב שנגרם כתוצאה מעומס גבוה שיוצר דלקות, שחיקה של מבנים ועוד. 
  2. כאבים בשל חבלה/ תנועה חריפה (טראומה). 

במקרה של קרע במניסקוס, חבלה סיבובית של הברך היא התנועה העיקרית שעלולה לגרום לכך. 

אז מזה בעצם מניסקוס ומה תפקידו בברך?

המניסקוס הוא רקמה סחוסית-סיבית קשיחה בצורת חצי סהר שנמצאת בתוך מפרק הברך. בכל ברך יש לנו שני מניסקוסים אחד בצד הפנימי המפרק (נקרא המניסקוס המדיאלי) ואחד בצד החיצוני (מניסקוס לטראלי). תפקיד המניסקוסים הוא לשמש כבולמי הזעזועים של הברך לייצב את המפרק ולפזר את המשקל והעומס המופעלים על הברך בעת נשיאת משקל (הליכה/עמידה/ריצה וכו'). 

כיצד נוצרים קרעים של המניסקוס?

עם השנים המניסקוס מאבד מנפחו ועובר תהליך ניווני ובשל כך עלול להיפגע. זו אחת הסיבות לכך שקרע במניסקוס כל כך שכיח בקרב גילאי 50 ומעלה. בגילאים אלו אנחנו מוצאים אחוזים גבוהים מאוד (50%-60%) של קרעים של מניסקוסים שקורים כתוצאה מניוון טבעי ללא כל טראומה! במקרים אלו לרוב לא יהיה כאב או סימפטומים אחרים. כלומר קיימים מצבים רבים בהם בבדיקות הדמיה נמצא קרע של המניסקוס שאין לו כל משמעות קלינית, אינו כואב ואינו מגביל בשום צורה.  מרבית מהאנשים כלל לא יהיו מודעים לכך שיש להם קרע.

בניגוד לקרעים ניווניים המתפתחים בטבעיות עם השנים ישנם קרעים המתרחשים בעת חבלה לברך – פציעה זו מאפיינת יותר את האוכלוסייה הצעירה ומתרחשת לרוב בפעילות ספורטיבית הדורשת שינויי כיוון, האצה והאטה, בלימות מהירות כגון בכדורגל, כדורסל, ריקוד, אומנויות לחימה למיניהן ועוד.

מהם התסמינים של קרע של המניסקוס?

  • כאב חד ופתאומי בברך (לרוב כתוצאה מחבלה סיבובית של הברך).
  • נפיחות – לרוב תופיע לאחר 24 שעות, לעיתים מועטה מאוד.
  • קושי בהליכה או בנשיאת משקל .
  • תחושה של חוסר יציבות של הברך.
  • קושי ביישור ו/או כיפוף של הברך כתוצאה מכאב או מהרגשה המתוארת כ"משהו שתוקע את התנועה".
  • כאב, במיוחד כאשר מסובבים את הברך.
  • הרגשה שהברך לעיתים "בורחת" או "ננעלת".

כיצד מאבחנים קרע של המניסקוס?

במידה ואתם חווים כאבים בברך או חוויתם חבלה סיבובית לברך וכתוצאה מכך הופיעו חלק או כל התסמינים הנ"ל, מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט או אורתופד לצורך בדיקה פיזיקלית שתכלול תשאול מקיף לגבי מהלך הפציעה וכמו כן בדיקה פיזית. לאחר הבדיקה אם מתעורר חשד לקרע במניסקוס תופנו להדמיית MRI לאשר שאכן מקור הכאב הוא מפגיעה במניסקוס.

מה קורה אם לא מטפלים בזמן?

לעיתים יכולה להתפתח אטרופיה: דלדול של מסת השריר (לרוב שריר הארבע ראשי – השריר הגדול שנמצא בקדמת הירך). סיכון נוסף הוא שחיקה של הסחוס והמפרק (אוסטאוארתריטיס) מפני שהמניסקוס איננו מבצע את תפקידו כראוי בפיזור העומס המופעל על הברך. בנוסף, כשקרע במניסקוס אינו מטופל כראוי יש לקחת בחשבון שתנועות לא מבוקרות של הברך בזמן פעילות ספורטיבית או בכלל, עלולות להחמיר את הקרע שכבר קיים ולהוביל לסיבוכים אחרים במפרק הברך.

 

האם מותר לעשות ספורט עם קרע במניסקוס?

המטרה העיקרית בשיקום של פציעות מניסקוס היא החזרת המטופל לשגרת חייו. אם שגרת החיים שלו או שלה כוללת ריצה 3 פעמים בשבוע או משחק כדורגל – השאיפה היא לחזור לפעילות הספורטיבית הזו. החזרה לפעילות ספורטיבית צריכה להיעשות בהדרגה ובהתאם לשיפור מצב הברך: ככל שנראה שיפור בטווחי התנועה, כח השרירים, הנפיחות ורמת הכאב כך נוכל להתקדם בשלבי השיקום אל עבר המטרה הסופית, הפעילות הספורטיבית הקודמת לפציעה. בתור התחלה ניתן לעשות פעילויות ללא נשיאת משקל על הברך כמו שחייה או רכיבת אופניים אם המצב מאפשר. לאחר שיפור מסוים ניתן להתחיל להעמיס בהדרגה על הברך ולבצע הליכות או מכשיר אליפטיקל (בחדר הכושר), יש להיזהר מטווחים סופיים של הברך כמו כיפוף בסקוואט עמוק או בישיבה על הרצפה. ככל שהשיקום מתקדם ניתן יהיה לבצע פעילויות שדורשות יותר אימפקט ומעורבות של הברך כמו משחקי כדור או פעילויות שונות הדורשות שינויי כיוון- בכל מקרה מומלץ להיוועץ עם פיזיותרפיסט להתאמה של תכנית הדרגתית בכדי לחזור לפעילות מלאה.

מהו הטיפול המומלץ לקרע במניסקוס?

קו הטיפול הראשון המומלץ לקרע במיניסקוס הוא טיפול שמרני, ללא התערבות כירורגית משמע פיזיותרפיה. לעיתים בשלב הראשוני כדאי בהתאם להנחיית הרופא המטפל לשלב נטילה של משככי כאבים או נוגדי דלקת על מנת להפחית כאבים ונפיחות. המטרות בטיפול הפיזיותרפי הן להחזיר את טווחי התנועה שאבדו, להוריד את הנפיחות והכאב, לחזק את השרירים העוטפים את מפרק הברך, לשפר את השליטה המוטורית שנפגעה ובכך לשמר את המפרק ולאפשר למטופל לחזור לשגרה מלאה.

אז לא חייבים לעבור ניתוח?

ממש לא! ההחלטה אם לדבוק בטיפולי הפיזיותרפיה או לעבור ניתוח תלויה בעוצמת התסמינים, בסוג הקרע ובמיקומו. בנוסף יש לקחת בחשבון את גיל המטופל, מטרותיו וסוג הספורט בו הוא עוסק. יותר ויותר מחקרים מתפרסמים לגבי חוסר היעילות בניתוחי מניסקוסים ולכן ההמלצה כיום היא למצות את הטיפול השמרני בטרם מתחילים לחשוב על אופציה ניתוחית.

 

ואם בכל זאת מנתחים, מה קורה בניתוח?

במקרים בהם הטיפול השמרני לא הוביל לתוצאה הרצויה ניתן לשקול התערבות כירורגית. ישנם 2 סוגי ניתוחים נפוצים:

  1. תפירה של המניסקוס – בשיטה זעיר-פולשנית (ארתרוסקופיה) נכנסים אל תוך הברך ותופרים את החלק הקרוע.
  2. מניסקטומיה – כריתה של החלק הקרוע במניסקוס או הוצאת המניסקוס כולו. 

השיקול איזה ניתוח מבצעים הוא בידיו של האורתופד המנתח ובהתחשב במיקום, גודל וסוג הקרע.

חשוב להדגיש שההמלצה מכלל האורתופדים שמבצעים ניתוחי ברך היא לבצע שיקום פיזיותרפי על מנת להיטיב עם הטיפול, לקצר את משך ההחלמה ולמנוע סיכונים עתידיים. לאחר ניתוחים יש להיצמד לפרוטוקול השיקום של הרופא המנתח בבקרה של פיזיותרפיסט.

מה משך ההחלמה הצפוי במצב של קרע של המניסקוס?

קצב ההחלמה הינו מאוד אישי ותלוי במספר גורמים כמו סוג הקרע וחומרתו, ומשתנים אינדיבידואליים כגון כוח, שליטה שרירית, טווחי תנועה וכו'. בכל מקרה בהערכה גסה תקופת ההחלמה נעה בין 6-10 שבועות במקרים של קרע קטן יחסית לבין 3-4 חודשים ואפילו חצי שנה כשמדובר על קרעים חמורים יותר. גם סוג הניתוח שבוצע משנה את זמן ההחלמה, לדוגמה בתפירת מניסקוס, השיקום יהיה ארוך יותר (הסיבה היא משום שלאחר הניתוח אסורה דריכה בכדי שהתפר לא יפתח). בנוסף, רמת התפקוד שהמטופל שואף אליה גם כן משנה את זמן השיקום (שיקום אצל ספורטאי הישגי למשל).  

טיפולים נוספים לקרע של המניסקוס

  • זריקות – זריקות לרוב אינן הטיפול המומלץ לקרע במניסקוס אך ניתן לשקול לבצע אותן בהוראת האורתופד. כשמדובר על סטרואידים לא מצאו הוכחות לכך שהזריקה יעילה בתהליך הריפוי של הקרע אך במידה והמטופל כאוב מאוד  ניתן לשקול להזריק סטרואידים על מנת להפחית את התהליך הדלקתי ולהוריד כאבים.
  • PRP – בשנים האחרונות פותחה טכניקה של הזרקה פלסמה עשירה בטסיות אשר נלקחת מגוף המטופל מועברת בצנטריפוגה ואז מוזרקת למפרק הברך. ההליך נקרא נקרא PRP  או Platelet rich plasma. ליעילותה של טכניקה זו אין הוכחות רבות  אך מספר לא מבוטל של אורתופדים ומטופלים ממליצים על הזריקה.
  • תרופות סבתא: קיימות תרופות סבתא רבות כגון קירור של הברך שיכול לסייע בהרגעת הכאב ולעיתים להוריד נפיחות, עלי כרוב שיכולים לסייע להפחית את הנפיחות, ג'ל ארניקה, כורכומין ועוד.  חשוב לציין שתרופות סבתא לא הוכחו בשום מקום כיעילות, אבל עם סבתא קשה מאוד להתווכח, אם ניסיתם וזה עזר – מצויין! בכל מקרה "תרופות" אלו לא מחליפות שיקום פיזיותרפיה מסודר. 

יש תרגילים שניתן לבצע על מנת להקל על עצמי?

בכל מצב של קרע של המניסקוס מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט שמומחה בשיקום פציעות מסוג זה על מנת להתאים תרגילים ברמת קושי ועצימות מתאימה. בזמן ביצוע התרגילים יש לשים לב כי אין החמרה במצב הכאבים. 

**התרגילים המופיעים כאן אינם מתאימים לכל השלבים בשיקום של קרע במניסקוס.

  1. בשכיבה על הגב – כיפוף הברך וקירוב עקב לישבן.
  2. סקוואט סטאטי- עם גב צמוד לקיר, מכופפים מעט ברכיים כך שהברכיים נמצאות מחוץ לטווח הכאב, נשארים במנח 30 שניות.
  3. תרגילי שיווי משקל על רגל אחת.
  4. הרחקות ירך כנגד גומיה. 
  5. בשכיבה על הגב – ברכיים כפופות, להניח כדור בין הברכיים, ללחוץ אותו מספר שניות ולשחרר.
  6. הרמות אגן בשכיבה על הגב.

דברו איתנו!

אז במידה ואתם סוחבים כאב באזור הברך ולא מצליחים להיפטר ממנו, אנחנו הכתובת! המכשור והידע של המטפלים והמטפלות שלנו הם כל מה שאתם צריכים בשביל לשוב ולצעוד ללא כאב. מוזמנים ליצור איתנו קשר לשיחת ייעוץ (ללא עלות) וקביעת טיפול כדי לפתור אתכם מהכאב הטורדני. 

 

**הכותב הינו ספורטתרפיסט ב Physyoutlv – קליניקה לטיפולי פיזיותרפיה ואימונים אישיים

עוד חומר קריאה

מאמרים נוספים

טיפול פיזיותרפיה בכאבי צוואר

כאבי צוואר הם תלונה שכיחה ביותר אצלנו בקליניקה. אז איך מטפלים בכאבי צוואר? מהם הגורמים להופעת כאבים באזור הצוואר וכיצד ניתן להימנע מכך? אתם בטח

פציעות נפוצות – נקע קרסול

כנראה שאין ספורטאי שלא מכיר את הפציעה הזו. ולא רק ספורטאים, במהלך טיול בטבע או הליכה סתמית ברחוב, צעד אחד לא במקום, סיבוב של הקרסול

בריחת שתן במאמץ

דליפת שתן (המינוח המקצועי הוא דליפת שתן בלתי רצונית) היא בעיה נפוצה ולעתים קרובות מביכה. החומרה נעה בין דליפת שתן מדי פעם כשאת (לרוב מדובר

אנחנו כאן בשביל לעזור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם