פציעות נפוצות – דורבן בעקב

בטח כבר שמעתם את המילה דורבן בהקשר של כאב בעקב. אז מזה בעצם דורבן ואיך החיה הקוצנית הזאת קשורה לכאב בכף הרגל?

דורבן בכף הרגל מתאר מצב של הסתיידות בעצם העקב וכתוצאה מכך צמיחת עצם עודפת באזור. חשוב להדגיש שדורבן הוא ממצא שרואים בצילום רנטגן ובמקרים רבים הדורבן קיים ללא סימפטומים אך לעיתים עלול להופיע כאב באזור העקב.

מצב של כאב בעקב שרבים מתכוונים אליו כשאומרים דורבן הוא בעצם דלקת של רצועה עבה שקיימת בתחתית כף הרגל ונקראת הרצועה הפלנטרית. אגב, גם במצבים של דלקת שכזו לא תמיד נמצא דורבן בצילום. בעגה המקצועית מצב זה של דלקת נקרא "plantar fasciitis". 

ישנו סוג נוסף של דורבן שמכונה דורבן אחורי וכאן הכוונה לצמיחת עצב בחלק האחורי של העקב באזור החיבור של גיד אכילס (הגיד העבה שניתן להרגיש בחלק האחורי של כף הרגל. גם כאן הדורבן יכול להופיע ללא כאב כלל אולם יכול גם להיות מקושר למצב של דלקת באזור החיבור של גיד אכילס לעקב (נקרא טנדיניטיס או טנדינוזיס של הגיד). 

אז מה בעצם מרגישים? מהם הסימפטומים שמופיעים במצב של דורבן?

כאמור דורבן יכול להיות אסימפטומטי כלומר להופיע ללא כל כאב. במידה וכן מופיע כאב הוא בדרך כלל יהיה עקב עומס מתמשך היוצר דלקת של הפאסיה הפלנטרית  ובחיבור השרירים לאזור ולא עקב הדורבן עצמו.

הכאב יופיע בעיקר בצעדים הראשונים בקימה בבוקר לאחר השינה, לאחר עמידה ממושכת, קימה מישיבה ממושכת ומדרגות. לעיתים הכאב ייחלש לאחר מס' דקות של הליכה, אך עלול לחזור שוב בהמשך, כמו כן יופיע כאב בעת כאשר אתם הולכים יחפים.

כיצד מאבחנים דורבן?

האבחון מתבצע על פי ההיסטוריה הרפואית והבדיקה הגופנית. מיקומו של הכאב יכול לעזור באבחון הבעיה, מיקום הכאב יהיה לרוב באזור התחתון של העקב יותר לכיוון החלק הפנימי ויכאב במישוש של האזור. ישנם כמה מצבים שיכולים לייצר כאב באזור אז אבחנה מדויקת חשובה. 

בצילום רנטגן ניתן לראות את הדורבן, אולם צילום כזה לא ידגים את הרקמה הרכה באזור, אותה יהיה ניתן לראות בבדיקת אולטרסאונד. 

 

כיצד מטפלים בדורבן?

קרח, טיפול מנואלי ברקמה הרכה המעורבת, אוטרסאונד טיפולי, טיפול בגלי הלם והרבה מתיחות של הפאסיה הפלנטרית ושרירי השוק האחורי, תרגילי חיזוק, דיקור וטייפינג – כולם יכולים לעזור במקרה של דורבן עקשן ואת כל סוגי הטיפול הללו אנחנו מבצעים בקליניקה.

חשוב מאוד כמובן להתייחס להנעלה מתאימה ולעיתים שימוש במדרסים יכול גם הוא מאוד לעזור. חשוב לציין שאם תעשו חיפוש קצר באינטרנט, תמצאו אינספור תרופות סבתא מהנחת כרוב ועד מריחת משחות עשויות מתבלינים שונים ומשונים אולם לא נמצאו עדויות להשפעה חיובית של הטיפולים האלו על תהליך הריפוי.

טיפול נוסף שניתן לבצע במצב מתקדם הוא זריקת סטרואידים, אשר תפחית את התהליך הדלקתי אך יחד עם זאת זריקה זו אינה מומלצת משום שהיא מחלישה את הפאסיה הפלנטרית, אשר עלולה להוביל לקרע והשטחה של קשת כף הרגל.

במקרי קיצון יש מטופלים שיגיעו לניתוח אולם חשוב להדגיש שהצלחתו של ניתוח לטיפול בדורבן שנויה במחלוקת. בניתוח משחררים את הפאסיה הפלנטרית מה שעלול לגרום בעיות שונות ומשונות בהמשך.

מה קורה אם לא מטפלים?

במידה ולא מטפלים בזמן בבעיה, עלולה להתפתח דלקת כרונית בעקב אשר תשפיע על תבנית ההליכה, ועלולה להוביל לסיבוכים משניים באזורים אחרים. כדאי להתחיל טיפול כמה שיותר מהר משום שככל שמתחילים לטפל מוקדם יותר, ניתן לפטור את הבעיה מהר יותר. 

כמה זמן לוקח להחלים?

לרוב החלמה מלאה ממצב של דורבן תיקח כשנה, אך עם הטיפול הפיזיותרפי ניתן לקצר משמעותית את קצב ההחלמה ולחזור במהירות לפעילות מלאה ללא כאב. 

דברו איתנו!

אז במידה ואתם סוחבים כאב באזור העקב ולא מצליחים להיפטר ממנו, אנחנו הכתובת! המכשור והידע של המטפלים והמטפלות שלנו הם כל מה שאתם צריכים בשביל לשוב ולצעוד ללא כאב. מוזמנים ליצור איתנו קשר לשיחת ייעוץ (ללא עלות) וקביעת טיפול כדי לפתור אתכם מהכאב הטורדני. 

*הכותבת היא פיזיותרפיסטית ומאמנת כושר ב Physyoutlv קליניקה לטיפולי פיזיותרפיה ואימונים אישיים.

עוד חומר קריאה

מאמרים נוספים

פציעות נפוצות – כאבי צוואר

כאבי צוואר הם תלונה שכיחה ביותר אצלנו בקליניקה. אז איך מטפלים בכאבי צוואר? מהם הגורמים להופעת כאבים באזור הצוואר וכיצד ניתן להימנע מכך? אתם בטח

פציעות נפוצות – נקע קרסול

כנראה שאין ספורטאי שלא מכיר את הפציעה הזו. ולא רק ספורטאים, במהלך טיול בטבע או הליכה סתמית ברחוב, צעד אחד לא במקום, סיבוב של הקרסול

בריחת שתן במאמץ

דליפת שתן (המינוח המקצועי הוא דליפת שתן בלתי רצונית) היא בעיה נפוצה ולעתים קרובות מביכה. החומרה נעה בין דליפת שתן מדי פעם כשאת (לרוב מדובר

אנחנו כאן בשביל לעזור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם