שרירי רצפת האגן הם השרירים התומכים באיברי האגן ומרכיבים את הסוגרים של מערכת השתן, של הנרתיק ושל מערכת העיכול.
רצפת אגן בריאה חשובה ל:
במהלך ההיריון והלידה, שרירי רצפת האגן והבטן חווים מאמץ אדיר, שעשוי לפגוע בתפקודם התקין. קרעים, חיתוך חיץ, זמן לחיצות ממושך, לידה מכשירנית, כל אלו ועוד עשויים להעלות אף יותר את הסיכון לנזק לרצפת האגן והופעה ו/או החמרה של תסמינים.
במידה ואת סובלת מאחת הבעיות הבאות:
במערכת השתן – דליפת שתן במאמץ/שיעול/צחוק, צניחת שלפוחית (תחושת כובד/בליטה בנרתיק), קושי רב בהתאפקות (תחושת דחיפות עם/בלי דליפה), הליכה בתדירות גבוהה לשירותים, קושי בהתרוקנות.
במערכת העיכול – עצירות כרונית, בריחת גזים, דליפת צואה, צניחת מעיים/רקטום (תחושת כובד או בליטה בנרתיק או בפי הטבעת), אחרי ניתוחים לקראת סגירת סטומה.
בהיריון – מותר ואף רצוי לטפל בכל סימפטום כבר במהלך ההיריון. הכנה ללידה (נשימה, תנוחות ושימוש בשרירי רצפת האגן), הדרכה לחיזוק שרירי רצפת האגן, הדרכה וייעוץ לפעילות גופנית מותאמת, אם את סובלת מסימפטומים במערכת העיכול/השתן (המוזכרים לעיל), אם את סובלת מהיפרדות בטנית משמעותית.
אחרי לידה – הערכה והדרכה לשיקום שרירי רצפת האגן, הדרכה וייעוץ לחזרה לפעילות גופנית, אם את סובלת מסימפטומים במערכת העיכול/השתן (המוזכרים לעיל). אחרי לידה עם קרעים דרגה 4-3, אם יש כאב או קושי בחזרה לקיום יחסי מין, אם יש היפרדות בטנית משמעותית.
אחרי ניתוח קיסרי – אם יש רגישות או כאב באיזור הצלקת (אחרי שנסגרה), לצורך שיקום שרירי הבטן (במידה ויש חולשה משמעותית/בקע/היפרדות משמעותית).
יחסי מין – כאבים בזמן קיום יחסי מין (וולוודינייה/וסטיבולודינייה), קשיים או פחד מחדירה (וגיניסמוס).
כאבים אורטופדיים – סביב היריון או אחרי הלידה ובעיקר באזור הגו והאגן (עצם זנב/ עצם העצה (סקרום)/סימפיזיוליזיס).