כתף קפואה, המכונה גם Adhesive Capsulitis, הוא מצב המאופיין בנוקשות, כאב והגבלה משמעותית בתנועה של מפרק הכתף. אז מה בעצם "קופא" ואיך מתמודדים עם מצב כזה?

כפי שצוין כתף קפואה מתאפיינת בהופעה של כאבים ומגבלה בתנועה סביב מפרק הכתף. מצב זה יופיע לרוב באופן ספונטני וממקור לא ידוע, אך לעיתים כן יכול להופיע לאחר טראומה או חבלה באזור הכתף. במסגרת מצב זה מתרחשים תהליכים דלקתיים במפרק הכתף הגורמים להגבלה משמעותית בטווח התנועה וכתוצאה מכך להגבלה בתפקוד היומיומי. הסימנים והתסמינים מתחילים בדרך כלל בהדרגה, מחמירים עם הזמן ואז חולפים, בדרך כלל תוך שנה עד שלוש שנים.

כיצד מאבחנים כתף קפואה?

כ 3% מהאוכלוסיה יסבלו מכתף קפואה וכאמור המצב די מתסכל משום שיכול להופיע ללא כל סיבה נראית לעין. הסיכון לפתח כתף קפואה עולה אם אתם מתאוששים ממצב רפואי או מהליך שמונע ממכם להזיז את היד כגון שבץ או ניתוח שד. קיימות גם מחלות רקע שמקושרות לעלייה בהיארעות מצבי כתף קפואה כגון: סוכרת, פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם), תת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם), מחלת לב וכלי דם, שַׁחֶפֶת ומחלת פרקינסון. כתף קפואה מופיעה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים ולרוב אצל בני 40 ומעלה. 

האבחון של frozen shoulder ייעשה בעיקר ע"י תשאול המטופל על הרקע הרפואי ובדיקות טווחי תנועה וכוח, מאחר ולרוב בדיקות ההדמיה נותרות תקינות.

לרוב כתף קפואה לא תקרה שוב בכתף שכבר סבלה מהמצב אבל יש אנשים שיכולים לפתח את המצב הזה בכתף השנייה.

מה בעצם קורה שם? למה מתפתחת כתף קפואה?

העצמות, הרצועות והגידים המרכיבים את מפרק הכתף שלך עטופים בקפסולה של רקמת חיבור. כתף קפואה מתרחשת כאשר קפסולה זו מפחת תגובה דלקתית שגורמת להתעבות והתהדקות של הקפסולה סביב מפרק הכתף, מה שיגביל את תנועת המפרק.

מהם השלבים של כתף קפואה?

כיום מחלקים את התהליך ל-4 שלבים:

שלב 1 – אורך כ- 3 חודשים, ומאופיין בהגבלה מינימלית וכאב קל בסופי טווחי התנועה של הכתף. בשלב זה יש קושי באבחון מאחר והוא דומה לפתולוגיות אחרות הקשורות בכתף.

שלב 2 – מתחיל בסיום השלב הראשון ונמשך מספר חודשים עד שנה. הסימפטומים בשלב זה כוללים כאב דומיננטי יותר, וממשיכה ההגבלה בטווחי התנועה.

שלב 3 – מתחיל בסיום השלב השני ונמשך עד 12-16 חודשים. הכאב פוחת בהדרגה, אולם ניכרת מגבלה משמעותית בכל תנועות הכתף.

שלב 4 – מתחיל בסיום השלב השלישי עד כשנתיים. הכאב פוחת, וניכר שיפור הדרגתי בטווחי התנועה והתפקוד.

כיצד מטפלים בכתף קפואה?

הטיפול בכתף קפואה יתמקד תחילה בהפחתת כאב ע"י משככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת. מיד לאחר מכן יש להתחיל בטיפולי פיזיותרפיה. הפיזיותרפיה לכתף קפואה חיונית בכל שלב מאחר והתרגילים בכתף קפואה יאפשרו לשמור על טווחי התנועה וחוזק השרירים סביב מפרק הכתף, זאת על מנת למנוע החמרה בכאבים או במצבו התפקודי של המטופל. 

הפעלה של הכתף באופן אקטיבי או פאסיבי (על ידי המטפל או בעזרת היד השניה) תסייע בשמירה על טווחי התנועה, וטיפולים משלימים כדוגמת עיסוי מקומי, דיקור או חימום יכולים להקל על הכאב ועל שחרור כתף קפואה. מי שמחפש לכתף קפואה תרופות סבתא יגלה שקיימות "תרופות" שונות שעשויות להפחית את הכאב המקומי באזור, אך לא יאיצו את תהליך ההחלמה. הסיכון בחוסר תנועה ואי הפעלה של הכתף עלולים לגרור ניתוח, אשר כרוך בסיכונים שונים. 


האם ניתן למנוע מצב של כתף קפואה?

כאמור אחת הסיבות השכיחות ביותר לכתף קפואה היא חוסר תנועה שעלול להיגרם במהלך החלמה מפציעה בכתף, שבר, שבץ מוחי ועוד. אם חוויתם פציעה שמקשה על הזזת הכתף, 

מוזמנים לפנות אלינו לשיחת ייעוץ (ללא עלות) ולהגיע לטיפול לצורך בדיקה והתאמת תרגילים שאתם יכולים לעשות כדי לשמור על טווח התנועה במפרק הכתף וצמצום הסיכוי להתפתחות כתף קפואה.

עוד חומר קריאה

מאמרים נוספים

טיפול פיזיותרפיה בכאבי צוואר

כאבי צוואר הם תלונה שכיחה ביותר אצלנו בקליניקה. אז איך מטפלים בכאבי צוואר? מהם הגורמים להופעת כאבים באזור הצוואר וכיצד ניתן להימנע מכך? אתם בטח

פציעות נפוצות – נקע קרסול

כנראה שאין ספורטאי שלא מכיר את הפציעה הזו. ולא רק ספורטאים, במהלך טיול בטבע או הליכה סתמית ברחוב, צעד אחד לא במקום, סיבוב של הקרסול

בריחת שתן במאמץ

דליפת שתן (המינוח המקצועי הוא דליפת שתן בלתי רצונית) היא בעיה נפוצה ולעתים קרובות מביכה. החומרה נעה בין דליפת שתן מדי פעם כשאת (לרוב מדובר

אנחנו כאן בשביל לעזור

מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם